Täsmällisen syöpälääketieteen iCAN-lippulaivakumppanuus käynnistetty
iCAN pyrkii löytämään uusia ja parempia hoitomuotoja täsmällisen syöpälääketieteen ja digitaalisen terveydenhuollon rajapinnassa tehtävän tutkimuksen avulla. Helsingin yliopiston ja HUS:n Helsingin yliopistollisen sairaalan isännöimä vastaperustettu kumppanuus mahdollistaa laajan genomi- ja molekyyliprofiloinnin syöpätaudeista Suomessa hoitojen parantamiseksi.
Yhteistyö luo laajempia tutkimusmahdollisuuksia
Uusi iCAN-lippulaivakumppanuus, johon osallistuvat isäntäyliopisto Helsingin yliopisto ja HUS Helsingin yliopistollinen sairaala sekä yrityskumppanit, mahdollistaa ainutlaatuisen laajan ja laajan syövän yleistutkimuksen, iCAN-lippulaivahankkeen.
”Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudet, kuten iCAN, ovat ratkaisevan tärkeitä tutkimustoiminnan laajentamisessa, syövän ymmärtämisen edistämisessä ja uuden tiedon kehittämisessä potilaiden hyödyksi”, toteaa HUS:n tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta. ”Hanke tukee myös biopankkitoimintaamme ja hyödyntää HUS:n datapankkia, joka takaa turvallisen analyysiympäristön tietojen analysointia varten.”
Boehringer Ingelheim GmbH oli ensimmäinen yritys, joka liittyi kumppanuuteen. ”Helsingissä saavutetut tulokset hematologisten pahanlaatuisten sairauksien alalla ovat olleet vaikuttavia. Olemme erittäin innoissamme päästessämme mukaan iCAN-hankkeeseen, jonka tavoitteena on laajentaa tätä menestystä myös kiinteisiin kasvaimiin”, sanoo professori Matthias Ocker, joka toimii Boehringer Ingelheimin johtavana tutkijana iCAN-lippulaivahankkeessa.
Laajan genomi- ja molekyyliprofiloinnin aloittaminen syövistä Suomessa
iCAN-lippulaivahankkeen kunnianhimoisena tavoitteena on profiloida 15 000 kasvainnäytettä, jotka on otettu joko diagnoosin tai taudin etenemisen yhteydessä potilailta, jotka ovat antaneet biopankkiluvan.
”Profilointi sisältää yksityiskohtaisia molekyylianalyysejä muutoksista ja siitä, miten immuunijärjestelmä ja muut normaalit kudokset reagoivat. Näitä tietoja verrataan potilaan muihin terveystietoihin, jotta voidaan löytää uusia korrelaatioita ja hoitokohteita”, toteaa professori Tomi P. Mäkelä Helsingin yliopistosta, joka toimii myös iCANin toiminnanjohtajana. ”Toivomme, että uutta tietoa voidaan käyttää myös muiden tutkimusten ja päätöksenteon tukena sairaalassa.” iCAN-lippulaivahanke aloitetaan pääkaupunkiseudulla ja sen tavoitteena on laajentua valtakunnallisesti Kansallisen syöpäkeskuksen FICANin puitteissa vuodesta 2023 alkaen.
Lisää tietoa: ican@helsinki.fi tai Tomi Mäkelä tel +358 50 5286128