Group photo and white lung cancer awareness ribbon
Keuhkosyöpäkuukauden potilas-tutkija -tapaamisen osallistujia Biomedicumissa 15.11.2022. Kuva: Inka Tuomisto / PSWFolders Oy

Potilaat ja tutkijat tapasivat keuhkosyöpäkuukauden tilaisuudessa

Marraskuussa vietetään kansainvälistä keuhkosyöpäkuukautta. Keuhkosyöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen tarkoitetussa potilas-tutkijatapaamisessa Biomedicumissa tiistaina 15.11. klo 17-19 kuultiin Heidi Haikalan, Ilkka Ilosen ja Emmy Verschurenin tutkimusryhmien työstä. Osallistujat pääsivät myös tutustumiskierrokselle kahteen laboratorioon.

Laboratoriokierroksilla nähtyä

Tutustuimme translationaalista keuhkosyöpätutkimusta tekevän tutkimusryhmän laboratorioon Suomen molekyylilääketieteen instituutissa (FIMM), joka sijaitsee Meilahdessa, Biomedicum 2:ssa. Paikalla tutkimusryhmästä olivat Iris Lähdeniemi, Elissar Al Kazzi, Ceren Seref Vujaklija, Nora Linnavirta ja Emmy Verschuren. Osallistujat saivat nähdä, miten näyte ensin prosessoidaan mekaanisesti ja entsymaattisesti, sekä kuinka magneettinet-soluseparaatiomenetelmä toimii, ja kuinka robotti annostelee soluja lääkeanalyysia varten.

Ceren ja Nora esittelivät kuinka kudosblokkeja leikellään histologista värjäystä varten.

Kun kudosblokit on leikelty ja asetettu histolasille, kudosta voi värjätä eri vasta-aineilla esimerkiksi syöpämarkkereita varten. Kuvassa näkyy esimerkkinä käytetty hiiren keuhkosyöpäleike.

Iris Lähdeniemi esittelee osallistujille organoidien värjäystuloksia, joiden avulla on mahdollista tutkia organoidikasvatusten laatua ja solutyyppiä. Kuvatekstit: Iris Lähdeniemi.

Pääsimme tutustumaan myös Haikalabiin. Väitöskirjatutkija Bassel Alsaed perehdytti osallistujia pipetoinnin saloihin ja esitteli kolmiuloitteisesti kasvatettuja syöpänäytteitä (organoideja).

Tilaisuuden järjestivät Suomen Syöpäpotilaat ry, iCAN, HaikaLabHappy Lungs Lab ja FIMM Translational Lung Cancer Lab.

Keuhkosyöpätutkimuksesta Syöpälinjalla-podcastissa

Heidi Haikala ja Ilkka Ilonen vierailivat marraskuussa myös Suomen Syöpäpotilaat ry:n Syöpälinjalla-podcastissa kertomassa omasta polustaan keuhkosyöpätutkijoiksi, sekä tutkimuksen haasteista ja mahdollisuuksista.

Lämpimät kiitokset kaikille tapaamiseen osallistuneille ja järjestämisessä mukana olleille!

Kuvat: Inka Tuomisto/PSWFolders Oy