Harvinaisen syövän potilaspäivä päättää iCAN-potilaiden ja tutkijoiden tapaamisten sarjan vuonna 2023.

FICANin etelä- ja keskiosien harvinaiset syövät -hanke ja Suomen Syöpäpotilaat ry järjestivät 9.11.2023 harvinaisia syöpiä sairastaville ihmisille, heidän läheisilleen ja kaikille aiheesta kiinnostuneille potilaspäivän.

Päivän suurena loppuhuipennuksena iCAN-RARE-projektin pääsuunnittelija Outi Monni esitteli projektin. iCAN-RARE kerää näytteitä sarkoomista, pään ja kaulan alueen syövistä, neuroendokriinisistä ja harvinaisista gynekologisista kasvaimista sekä muista harvinaisista kasvaimista. iCAN-RARE-hankkeen tarkoituksena on perustaa harvinaisia kasvaimia sairastavien potilaiden hoitoon osallistuvien lääkäreiden kansallinen verkosto, joka tehostaa kasvainnäytteiden keruuta ja yhdenmukaistaa hoitoprotokollia. Tavoitteena on löytää uusia hoitovaihtoehtoja ja lääkevasteeseen liittyviä solumekanismeja suorittamalla lääkeaineiden seulontaa viljellyistä potilasnäytteistä. Tämä tehdään bioinformatiikan ja nykyaikaisen teknologian avulla diagnostiikan ja eloonjäämisarvioiden parantamiseksi. Monnin puheenvuoro sai lämpimän vastaanoton ja herätti kiinnostusta biopankkitutkimusta kohtaan myös yleisesti. Osallistujat eri puolilta Suomea ilmaisivat halukkuutensa lahjoittaa näytteitään iCANille.

Kokouksen päätteeksi osallistujat pääsivät Iida Lindforsin, Anne Mäkelän, Hanna Verkasalon ja Juho Väänäsen opastuksella tutustumaan ja näkemään, miten tutkimusta tehdään laboratoriossa. Kiitos iCAN-RARE-tiimille ja osallistujille hienoista esityksistä ja kysymyksistä!

Sen jälkeen, kun potilastutkijatapaamiset käynnistettiin marraskuussa 2022, iCAN-tutkijat ja tutkijat seitsemästä osahankkeesta ovat osallistuneet toimintaan. On ollut hienoa nähdä lämmin ilmapiiri ja sekä tutkijoiden että potilasyhteisön yhteinen visio ja tavoite torjua syöpää yhdessä. Odotamme innolla erittäin motivoivia, mielenkiintoisia ja sydäntä lämmittäviä tapaamisia vuonna 2024!